[:sk]Aké bolo Povraznícke plodobranie 2?[:]

[:sk]Naša obec v nedeľu 15.9.2019 popoludní ožila druhým ročníkom jesennej slávnosti Povraznícke plodobranie. Akcia bola zlatým klincom projektu Živé dedičstvo Povrazníka 2, ktorý sa s podporou Nadácie Poštovej banky v rámci programu Nápad pre 3 generácie v obci realizoval od marca 2019.

Ak ste sa Povrazníckeho plodobrania 2 zúčastnili, prosím nájdite si 5 minút času vyplniť dotazník o akcii, aby sme zozbierali podnety na vylepšenie ďalšieho ročníka. Ďakujeme.

Napriek tomu, že tento rok je v porovnaní s minulým na plody podstatne chudobnejší, stále bolo čím sa pochváliť, pozrieť si a ochutnať, čo sa v našich záhradách a sadoch tento rok urodilo.
To môžete vidieť aj vo fotogalérii z akcie.

Pre návštevníkov bola pripravená pestrá výstava a ochutnávka ovocia, zeleniny, orechov a výrobkov z nich. Zároveň návštevníci priniesli aj ďalšie plody a dobroty, ktoré z nich vyčarili, či už džemy, sirupy či iné zaváraniny, ovocné kože, nátierky, omáčky alebo koláče.

A tak si všetci mohli pochutnať napríklad na tekvicových krekroch Danky Gáboríkovej, čerstvých oskorušiach od Bruna Jakubca, zemolezovom koláči Janky Kostúrovej, planikovom džeme až z Korziky, na dlho varenom morušovom lekvári bez cukru od Marcely Nemcovej či morušovej cibuláde z Devičian, cuketových chipsoch od rodiny Miklošovej, mrazených mišpuliach zo stromu na námestí alebo cuketovo-myrobalánových slimáčikoch opäť od pani Gáboríkovej.

Aby ste ich nejedli len tak, čakali na vás domáce jablkovo-škoricové lievance či domáce kváskové chleby a rožky. Tie napiekli absolventky a lektorka kurzu pečenia kváskového chleba, ktorý prebehol v obci v máji tiež ako súčasť tohoto projektu.

Ako pripomienka kurzu ekologického včelárstva, ktorý sa v obci konal v júni, bola nachystaná aj ochutnávka 6 druhov medov, vrátane vzácneho gaštanového.

Zapiť ste to mohli širokým výberom limonád pripravených z domácich sirupov, jablkových či hruškových muštov, čerstvým hroznovým muštom alebo si priamo na mieste vylisovať pohár jablčného muštu.

Nemenej pestrý bol aj program vrátane štyroch ovocinárskych prednášok a poradenstva, tematického vystúpenia detí z MŠ Strelníky a bábkového divadla ZUŠ Slovenská Ľupča.

Deti z MŠ Strelníky si pod vedením svojich učiteliek špeciálne pre Plodobranie pripravili vystúpenie o plodoch našich záhrad a sadov, tancovali i spievali v krojoch a veľmi sa páčili nielen svojim rodičom.

Po ich vystúpení prednášal Bruno Jakubec o ovocných drevinách v krajine a aj o tom, prečo je dôležité zachovať staré odrody ovocia. Okrem ovocinárskej prednášky vás o tom mohla presvedčiť výstava starých odrôd hrušiek a jabloní či ochutnávka jednoodrodových muštov. Chutil Vám viac čisto sladký mušt z Golden Delicious alebo skôr sladkokyslý Jonatán? A čo chýbalo Cárovi Alexandrovi?

Hlavne deti sa pustili do súťaže Ovocný desaťboj zameranej na všetky zmysly, ako aj na cvičenie sa v trpezlivosti, presnosti, rovnováhe či cieľavedomosti. Vyskúšali si tak vylisovať jablčný mušt, ošúpať čo najdlhšiu šupku z jablka, ale aj uhádnuť, aké plody sa skrývajú v tohtoročnom plagáte k akcii či o akých plodoch sa spieva v piesňach, ktoré si vypočuli len v ich inštrumentálnej verzii. Ukrátené neboli ani hmat a čuch pri disciplíne, pri ktorej bez pomoci zraku mali uhádnuť, aké plody sa skrývajú vo vrecúškach či šálkach.  Pokračovali streľbou z luku do jablka, orechovým minigolfom či prechádzkou s jablkom na hlave. A na záver otestovali aj svoje chuťové poháriky pri ochutnávaní ovocných výživ, dospelí pri ochutnávaní ovocných vín. Ríbezľové už niekedy ochutnal takmer každý, ale šípkové, slivkové, trnkové či aróniové bolo určite prekvapením.

Obecenstvo predstavenia bábkového divadla rozhodne netvorili len deti, a tak sa aj dospelí mohli pobaviť na miestnych reáliách vsunutých do príbehu „O víle, klobáske a ľudskej hlúposti“, ktoré žiaci ZUŠ v Slovenskej Ľupči pod vedením pani Sedliakovej tiež špeciálne pre toto podujatie upravili.

Dospelých návštevníkov zaujala veľmi praktická a aktuálna prednáška Ladislava Bíra o možnostiach obnovy ovocných alejí. Tá čerpala z bohatých skúseností prednášajúceho s dobrými aj zlými príkladmi výsadby alejí a následnej starostlivosti o ne.

Po nej nasledovala tiež praktická prednáška Andreja Daneka s bohatou diskusiou o netradičných ovocninách pestovaných na Slovensku. Pán Danek mal sadenice niektorých z nich aj so sebou na predaj a nejeden návštevník odchádzal obťažkaný zakúpenými raritami.

Poslednej prednášky o legislatívnych podmienkach predaja z dvora sa zhostili dve naslovovzaté odborníčky – pani Anna Balková za živočíšne produkty a pani Marcela Nemcová za rastlinné.

Okrem spomínaného lisovania muštu si niektorí vyskúšali aj vylisovať mandľový olej na ručnom lise a niektorí si ho rovno testovali na svojich rukách.

V hasičskej zbrojnici bola okrem zeleniny a orechov vystavená aj novozaložená obecná semienkáreň aj s pravidlami fungovania, z ktorej si návštevníci mohli odniesť semienka napríklad aj raritnej krkošky hľuznatej či lobody záhradnej. A zároveň do nej semienka aj priniesli. Z tých zaujímavých napríklad tmavofialový Klátovský bôb či cícer Slovienku.

Semienkáreň bude sídliť v obecnej knižnici. Budete si tak okrem kníh môcť požičať aj semienka na pestovanie a ďalšiu sezónu buď vrátiť časť osiva z dopestovaných rastlín alebo semienkáreň obohatiť o iné dopestované semienka.

Pred obecným úradom ste si mohli zakúpiť domáce dobroty od poctivých pestovateľov z troch fariem, kde sa pestuje bez postrekov. Veľký záujem bol aj o kúpu ochutnaných domácich dobrôt od samotných návštevníkov či recepty na ne, ktoré budú postupne zverejňované na FB stránke udalosti či tu na stránke obce Povrazník.[:]